Kaya Tırmanışına Yeni Başlayanlara Özel Bilgiler
Tabiri caizse pek çok kişi tarafından deli işi olarak adlandırılan kaya tırmanışı aslında en güvenli adrenalin sporlarından biri. Evet, yanlış duymadınız, en güvenlilerinden biri. Sanılanın aksine hem Türkiye’de hem de dünyada en az kaza yaşanan sporlardan biri olan kaya tırmanışında güvenlik kurallarına uyduğunuz takdirde bu keyifli sporun tadını muhteşem manzaralar eşliğinde çıkarabilirsiniz. Niğde, Antalya, Rize, İzmir, Muğla… Tek yapacağınız tatil planı hazırlığınızı yapmak ve bir bilet alıp bu benzersiz deneyime doğru yola çıkmak.
Tırmanışı yapan sporcu ise güvenlik önlemleri sayesinde herhangi bir düşüşte güvende olduğunun bilinciyle bağlı olduğu ipin ucunda keyifli keyifli salınıp kaldığı yerden tırmanışa devam ediyor. Zaten kullanılan çiviler (kayalara çakılan, emniyet almak için kullanılan demir, çelik, alüminyum ya da titanyum sikkeler), karabina (çivilere, iplere, çantalara kolayca takılabilen halkalar), takozlar (kayalardaki çatlaklara yerleştirilen ve ucuna karabina takılabilen saplı metaller) gibi malzemeler yüzlerce kilo taşıyabilecek kapasitede olduğu için sporcuların bu konuda herhangi bir çekincesi olmuyor.

Türkiyede kaya tırmanışı yapabileceğiniz iller
Niğde, Antalya, Rize, İzmir, Muğla…
Kaya Tırmanışı Yapılacak Yerler
Kaya tırmanışı için en önemli bilgi hiç şüphesiz ki kaya yapıları. Türkiye’deki kaya yapıları genel olarak üçe ayrılıyor. Doğu Anadolu ve İç Anadolu’yu kapsayan volkanik oluşumlar yani bazalt ve andazit yapılar, Karadeniz dağlarındaki başkalaşım kayalar ve Toros kuşağı boyunca görülen kireç taşı. Bazalt taşlar düz ve pürüzsüz zeminler oluşturan ağır ve sert kayalar olması nedeniyle çatlaklarının kullanılmasıyla keyifli tırmanışlara imkân verebiliyor. Başkalaşım kayalar ve Kapadokya’daki kayalar çok çabuk parçalandıkları için tırmanışa uygun bulunmuyor. Toros kuşağı boyunca görülen kireç taşı ise bu spora en uygun kaya yapısı. Hem sağlam olmaları hem de oluşumu açısından her türlü kaya tırmanışına imkân veren bu kuşak, tüm dünyadan oldukça fazla sporcu çekiyor. Özellikle 2000 civarında tırmanış rotasına sahip olan Antalya-Geyikbayırı ve Erzincan-Kemaliye uluslararası spor turizmi açısından son derece popüler yerler hâline gelmeye başladı. Faralya; Niğde-Aladağlar, Muğla-Kelebekler Vadisi; Bursa-Narlıdere; Ankara-Hüseyingazi ise kaya tırmanışına uygun diğer yerlerden bazıları.
Doğayla bir olmak, adrenalinle gelen özgürlüğü tatmak için kaya tırmanışı en ideal aktivitelerden biri. İster bir hafta sonu kaçamağında isterseniz vakit bulduğunuz zaman, yaz tatili, bayram tatili ve diğer resmi tatiller, yapabileceğiniz bu spor, yepyeni bir dünya açacak önünüzde.
Yolculuk / Sayı 112