
Yelkenciliğin hayli kalabalık bir terminolojisi olsa da özünde bir yelkenli kabaca dörde ayrılıyor. Arma (yelken ve yelken direği), gövde, dümen ve yelkenlinin dengede kalmasını sağlayan (gövdenin altındaki üçgen parça) salma. Hacı yatmaz gibi çalışarak yelkenlinin sarsılmadan, dengeli yol almasını sağlayan bu parça çoğunlukla kurşundan yapılıyor. Gün batımında seyrine doyum olmayan yelkenliler kendi içlerinde farklı türlere ayrılıyor. Yarışlarda kullanılan ve match-race adı verilen standart tekneler hız için tasarlanmış, içi boş, konforsuz ve tek tip.
Türkiye’nin yelkencilikte öne çıktığı bir diğer nokta yelkenciliğe uygun kıyıları. Muğla, demir atmaya uygun onlarca koyu nedeniyle bu alanda dünyada bir numara. Kimi otoritelere göre bu durum değişse de ikinci sırada onu Karayipler takip ediyor. Sanılanın aksine dümdüz devam eden kıyılar yelkencilik için elverişli değil. Muğla dantel gibi işlenmiş özel kıyılara sahip. Karadeniz’in kıyı boyundan daha uzun. Ancak barınak sorunu olması nedeniyle Karadeniz’de yelkencilik yapılamıyor. Muğla’nın koyları eşsiz liman özelliğine sahip. Yelkencilik için Çanakkale’den aşağısı uygun. Antalya’dan sonrası da uzun plajlar nedeniyle yelkenciliğe uygun değil. Bodrum, Datça, Marmaris, İstanbul yelken için tercih edilebilir. Tek yapmanız gereken bir otobüs ile Ege ya da Akdeniz sahillerine gitmek, sonrası huzur ve bol eğlence.
Herkes Yelken Sporu Yapabilir
Yediden yetmişe herkesin yapabileceği bu spor fiziksel ve zihinsel olarak sizi canlı tutmasının yanı sıra hızlı karar verme yetisini geliştirerek doğayla mücadele etmeden uyum içinde yaşamayı öğretiyor. Temel eğitimlerin ardından yelkenciliğin en iyi öğrenilebileceği yer hiç şüphesiz deniz. İster Ege ve Akdeniz’in ıssız koylarında demirleyip doğanın ve denizinin tadını çıkarın, isterseniz aktif olarak yarışlara katılıp ekip ruhunun tadına varın. Yelkenlinin türüne ve sizin tecrübenize de bağlı olarak kısa yolculuklar yapabileceğiniz gibi aylarca süren uzun yolculuklara da çıkmanız mümkün.
Sporcu olun ya da olmayın yelkenli kullanmak için bir tür ehliyet almanız gerekiyor. Hem denizle iç içe olmak hem de uygun tatil yapmak isteyenler için çokça tercih ediliyor. Bunun için temel denizcilik, can güvenliği, navigasyon, tekne güvenliği, motor bilgisi, meteoroloji, deniz hukuku, çatışmayı önleme gibi derslerden geçmek gerekiyor. Demir atma, tekneyi bir yerden bir yere götürmek ve yol bulmak işin bir sonraki adımı. Herhangi bir işaretlemenin ya da yönlendirmenin olmadığı açık denizde yol bulmak son derece önemli çünkü deniz, en güzel hâlini cömertçe sunabildiği gibi hiç beklenmedik bir anda öfkeli yüzünü de gösterebiliyor. Marmaris, Datça kıyılarından dünyaya bakmak isteyenler için otobüs seferlerimizi inceleyebilirsiniz.
Yolculuk / sayı 124