Uzun süredir planladığınız otobüs yolculuğu geldi çattı. 8-9 saat, belki de daha uzun süre otobüs seyahati gerçekleştireceksiniz. Yollara bakarak hayaller kurmak, tatil planını gözden geçirmek, koltuk arkası ekrandan film izlemek ya da müzik listenizdeki en sevdiğiniz şarkıyı dinlemek ya da sadece uyumak geçirdiğiniz saatleri size hissettirmeyecek. Bir bakacaksınız varış noktasındasınız. Tabii bu her şeyin yolunda gittiği zaman için geçerli. Eğer sizi rahatsız edecek bir giysinin içindeyseniz ya da ağır bir yemek sonucunda mideniz rahatsızsa otobüs yolculuğunuz kâbusa dönebilir. Konforlu bir seyahat geçirmeniz için uzun yolculukları rahat geçirecek ipuçlarını sıraladık.
Rahat Giysiler Seçin
Artık neredeyse her otobüs 2+1 koltuk düzenine sahip. Geniş diz mesafesi ve koltuk aralığı sayesinde konforlu seyahat gerçekleştirmek mümkün. Ancak yolculuk sırasında giymiş olduğunuz giysinin de son derece rahat olması gerekiyor. Dar bir giysi içinde saatler geçirmek size işkence dolu saatler yaşatabilir. Özellikle koltukta uzun süre oturmaktan kaynaklanan ayak ve bacak şişmeleri nedeniyle daha da zorlanabilirsiniz. Rahat bir yolculuk geçirmek için eşofman gibi esnek ve sıkmayan kumaşları tercih edebilirsiniz. Ek olarak otobüs içi sıcaklık değişimlerini göz önünde bulundurarak yanınıza bir hırka bulundurmanızda fayda var.
Hafif Yiyecekler Tüketin

Seyahat saatinizden önceki öğününüzde rahat gıdalar tüketmeye gayret edin. Baharatlı ya da fazla yağlı gıdalar yolculuk sırasında midenizi rahatsız edebilir. Aynı şekilde mola sırasında da yemek tercihinizi daha az yağlı ve baharatlı yiyeceklerden yana kullanın. Bu tür gıdalar yolculuk sırasında midede yanma, bulantı ağrı ve hazımsızlık sorunlarına yol açabilir. Sıvı tüketimi için de aynı özeni göstererek, yolculuktan önce çok fazla sıvı içmemekte fayda var. Yolculukta çok sık ihtiyaç molası verilmediğini unutmayın.
Egzersiz Yapın

Uzun süre hareketsiz kalmak bel, sırt, omuz, boyun ağrılarına neden olabilir. Bu ağrıların oluşmasını engellemek için oturduğunuz yerden basit egzersizler yapabilirsiniz. Başınızı sağa ve sola döndürme, omzu yukarı kaldırıp aşağı indirme, basamak çıkıyormuş gibi parmak uçlarına bastırıp düz durma gibi basit hareketlerle vücut ağrılarının oluşumunu engelleyebilirsiniz. Mola sürelerinde de mutlaka araçtan inip yürümek kan dolaşımını hızlandıracaktır. Her molada en az 5-10 dakika yürüyüş araları vererek bacaklarınızda oluşabilecek şişlikleri de önlemiş olursunuz.