Seyahat alışkanlığı olan herkes hayatında en az bir defa otobüsle seyahat etmiştir. Havayolu ulaşımı zor olan birçok yere gidebilmesi nedeniyle her an kurtarıcımız olmuştur. Bazılarımız nadiren otobüs seyahati yapmış, bazılarımız da gide gele en az otobüs kaptanı kadar yolları bellemiştir. Fakat hepimizde aynı bilgi vardır; otobüs seyahatleri bagaj taşıma konusunda kolaylık sağlar, uçaktaki gibi emniyet kemeri takma zorunluluğu yoktur, evcil hayvanlarımızı canlı olarak taşıyabiliriz vs. gibi. Bazı kurallar Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre uygulanması zorunlu, bazıları ise hizmet standardını ve yolcu güvenliğini artırmak için otobüs firması tarafından uygulanmaktadır. İşte otobüs seyahati hakkında her yolcunun bilmesi gereken uygulamalar.
Emniyet Kemeri Takma Zorunluluğu
Emniyet kemeri insanları sadece uçakta ya da arabayla seyahat ederken korumuyor. Otobüs yolculuğu sırasında da emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunuyor. Herhangi bir sarsıntıda otobüs içine ya da dışına savrulma nedeniyle meydana gelen çok ciddi yaralanmaların önüne geçmek için seyahat süreniz ne kadar uzun olursa olsun yolculuk sonuna kadar emniyet kemerinizi mutlaka takın.

Emniyet Kemeri Takma Zorunluluğu
2014 yılında, Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle otobüslerde emniyet kemeri takma zorunluluğu getirilmiştir.
Bagaj Taşıma Kuralları
Otobüs seyahatleri en çok bagaj taşıma kolaylığı için tercih ediliyor. Yayladan dönüşü çuval çuval taze sebze taşıyan, üniversitede okuyan kızına erzak kolisi gönderen veya taşınan akrabalarımız… Otobüs seyahatinde bagaj taşıma konusunda hepimizin eksik bildiği bir bilgi var. Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre her yolcunun bagaj taşıma kapasitesi 30 kg’dır. Standart bagaj kategorisine yorgan, canlı hayvan, elektronik eşyalar vb. girmiyor. Bagaj içinde ayrıca yağ ve turşu gibi dökülecek gıdalar da taşınamıyor. 30 kg’ın üzerindeki bagajlar ek ücretle bagaja alınabiliyor. Burada ek bilgi, limit üstü bagajlar diğer yolcuların bagajları da göz önünde bulundurularak bagaj kapasitesine göre alınabiliyor.
Evcil Hayvanların Taşınması
Ne yazık ki otobüsler minik yol arkadaşlarımızı taşımamız için elverişli taşıtlar değil. Evcil hayvanıyla seyahat etmek isteyenler Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre özel kafeslerinde bagaj taşımaya mahsus bölümlerde taşıyabilirler, taşıtın içinde canlı hayvan taşımak yasaktır. Yönetmelik gereği otobüs içine evcil hayvan alınamıyor ve ancak uyutulduğu takdirde bagaj içinde taşınabiliyor. Otobüslerde evcil hayvanlara özel taşıma bölümleri yok. Uyutulan hayvanlar eşya koyulması için tasarlanan bagajlarda seyahat edebiliyor, bu bölümler de hava sirkülasyonu olmadığı ve konforsuz olduğu için canlı hayvanlar için ne yazık ki hiç elverişli değil.

Kâmil Koç Otobüsleri A.Ş. 1100 araçlık filosuyla Türkiye’nin en genç ve en büyük filosuna sahip karayolu yolcu taşıma firmalarının başında geliyor. Her yıl yenilenen filomuz son teknolojiye sahip Mercedes, Setra, Temsa ve Man marka araçlardan oluşmaktadır.